Helteitä ja kansalaistottelemattomuutta

Helteitä ja kansalaistottelemattomuutta

Viimeiset pari viikkoa on kuluneet helteisissä kevätfiiliksissä.

Newport Beach ja sulkuaidat.

Kalifornialaiset ovat kuuliaisesti noudattaneet stay at home -määräystä, mutta hullunmylly nousi siinä vaiheessa, kun kuvernööri Newsom määräsi kaikki rannat kiinni. Tämä tapahtui juurikin sen ensimmäisen helleviikonlopun seurauksena kaksi viikkoa sitten, kun edellisen juttuni kirjoitin. Ihmiset olivat pakkautuneet ainoille auki oleville rannoille tänne Orange Countyyn ja porukkaa tuli Los Angelesista asti, koska heidän rantansa ovat olleet kiinni jo pitempään. Newsom näki valokuvia rannoilta ja teki tästä johtopäätöksensä.

Viesti OC:n ulkopuolelta tuleville.

Biitsien sulkemisesta seurasi tosiaan kunnon kalabaliikki mielenosoituksineen ja oikeusjuttuineen Newsomia vastaan. Newportin ja Huntingtonin kaupungit protestoivat määräystä ja väittivät, että heidän rannoillaan ei todellisuudessa ollut niin tiiviisti ihmisiä kuin valokuvat saivat näyttämään, vaan suurin enemmistö noudatti social distancing -sääntöjä. Pitkin hampain rannat kuitenkin laitettiin kiinni, mutta paikallinen poliisi totesi, että ei aio sakottaa rannalle tulevia ihmisiä niin kauan kun kaikki käyttäytyvät asiallisesti. Kalifornialaiset kokevat rantojensa olevan heille itsestäänselvyys ja ihmisoikeus, ja siksi aihe on niin tunteikas. Näin suomalaisena voisi helposti ajatella, että no eihän se nyt niin iso juttu ole jos ei hetkeen pääse biitsille.

Newport Beach

Olin kuitenkin näin ihan suomalaisenakin vähän katkera siitä, että olin pysynyt kiltisti kotona edellisenkin viikonlopun muiden nauttiessa ekoista helteistä biitsillä. (Myönnän, että vähän typerästi ajateltu, mutta kyllä tässä alkaa olla jo korona-kisaväsymystä havaittavissa vaikka terveys tietenkin on tärkeintä). Siispä halusin mennä katsomaan paikan päälle, oliko surffaaminen todella kiellettyä ja korona-altista. Parkkipaikat oli edelleen kiinni, joten puin märkäpuvun nopsasti auton takakontista ja mies lähti sitten neidin kanssa etsimään parkkia kauempaa.

Auton takakontti – pukuhuone ja välinehuoltamo.

Kävelin ihan pokkana lauta kainalossa valtamerta kohti sulkuaitojen välistä ja jopa muutaman poliisin ohi, eivätkä he tosiaan sanoneet mitään (olisin tietenkin pienestäkin vihjeestä kääntynyt takaisin). Pääsin siis vihdoin viimein aalloille ja sain niin paljon hyvää energiaa, että jaksoin taas jatkaa karanteenielämää hymyssä suin. Ihmiset pysyivät kaukana toisistaan, kuten aina surffatessa, eikä riskitilanteita ollut.

Newport Beach / Blackies. Minä oon tuolla jossain.

Pientä kapinallisuuden henkeä ja tunnelmaa oli aistittavissa, kun laudalla aaltoja odotellessani katselin yläpuolella lentävää mielenosoittajien lentokonetta, jonka bannerissa luki “Fire Governor Newsom! Open California!”. (Not my opinion).

Lentokone bannereineen.

Rantojen täysi sulku kesti kuitenkin onneksi vain viikon ja nyt ne on avattu aktiivista käyttöä varten eli surffaus, lenkkeily jne. on sallittua, mutta passiivinen loikoilu, kuten auringonotto on kiellettyä. Los Angelesin rannat aukeavat ilmeisesti nyt keskiviikkona.

Meidän vapputunnelmia.

Ensi kertaan! Pysykäähän terveenä!

10 thoughts on “Helteitä ja kansalaistottelemattomuutta

 1. Kiva että pääsit surffailee. Kontakti lajeja ei vielä saa harrastaa täällä. Tennis valmennus saa alkaa ens viikolla kunhan on ne etäisyydet ja ollaan ulkokentillä. Olen ollut paljon puutarhassa, jossa ihanat linnut lauluineen on pitänyt minulle seuraa. Tänään tuli vähän räntää ja vettä mutta ihanan raikasta ilmaa ja puut jo vihriää.

  1. Puutarhahommat on ihanaa meditaatiota ja ihan kuin surffaamassakin, niin on kiva hetkeksi unohtaa kaikki muu. Suomen kevät on kyllä kaunis kun kaikki herää eloon, nauti 💚 Ja onpa kiva, että tennis onnistuu!

 2. Tämmöinen riski-ihminen menee torstaina käymään tukanleikkuussa. Pitkä tukka rasvoittuu
  nopeasti ja on myös mutenkin epäsiistin näköinen. Lenkillä tulee käytyä vain neljästi viikossa- nyt jo tulee hiki pintaaan, vaikka lämpöä on vain 10 asstetta. Aikido taitaa mulle olla tulevaisuudessa vain muistelemisen varfassa. Saattaa nimittäin käydä niin, että kunnon rokotetta ei mun elinaikana saada aikaiseksi. Ilman rokotusturvaa tartunnan saaminen on hyvin todennäköistä. Paraneminen hyvin epä todennäköistä. Mut hei: kiva, että pääset taas merelle ja aalloille. Ole kuitenkin vielä varovainen – joohan??
  Voikaa kaikki hyvin , Kyösti

  1. Äläs nyt ollenkaan maalaile piruja seinille, tottakai pääset vielä tatamille sensei!! Ja parturiin, mitä ihanaa luksusta, ota kaikki ilo irti ja pyydä päähieronta 💆‍♂️ Tekis hyvää itsellekin tukanleikkuu koska latvat alkaa muistuttaa hamppuköyttä, suolavesi ja aurinko eivät ollenkaan auta asiaa. Terveyttä ja varovaisuutta sinullekin! 😷💖

 3. Ihan samoissa tunnelmissa täällä, vaikka ilman surffausta. Kyllä teki mielialalle niin hyvää käydä taas rannalla. Toivotaan, että askeleet normaalimpaan elämään sujuvat rauhallisesti ja turvallisesti, ettei tulisi takapakkeja…

  1. Kyllä tuossa valtameressä on jotain ihmeellistä voimaa. Toivotaan todella, että elämä normalisoituisi vaikka edes kesän aikana… ja lisätoiveena olis että allasalueet aukeais mahdollisimman pian 😅

 4. Moikkelista.
  Lähetä mullekin pieni virtuaalipullollinen valtamerta. 😉

 5. Niin mahtavaa, että pääsit aalloille🏄🤩☀️! Ja vautsi mitkä vappuherkut! Kyllä teillä on siellä mukavaa! Itse odotan, että pääsis taas kunnolla tanssia treenaamaan. Pysytään terveenä❤️! Pikku neidille pusuja💕!

  1. Kyllähän täällä viihtyy! Vaikka mummia onkin ikävä ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish