JUNETEENTH

JUNETEENTH

Parhaillaan Suomessa juhlitaan keskikesää eli juhannusta, mutta tänään 19. kesäkuuta on myös Juneteenth eli Black Independence Day, orjuudesta vapautumisen päivä. Meneillään on laajat mielenilmaukset tummaihoisten oikeuksien puolesta. Tilanne on kytenyt pinnan alla jo pitkään ja viimeaikaiset järkyttävät tapahtumat ovat todella saaneet roihun leimahtamaan. Minulla ei ole omasta takaa kuvia aiheeseen liittyen, joten tämän tekstin kuvituksena päätin tunnelmoida Suomen kesää, mikä merkitsee minulle myös vapautta.

Protestien keskipiste on täälläpäin maailmaa ollut pääasiassa Los Angelesissa, mutta mielenilmaisuja on järjestetty myös täällä Orange Countyssa. Esimerkiksi surffarit ovat järjestäneet kokoontumisia “paddle outs” asian puolesta. Media on selkeästi keskittynyt tuomaan esiin mielenosoitusten väkivaltaiset lieveilmiöt, kun kauppoja ryöstetään (looting) jne., mutta nämä mellakat ja mellakoitsijat on todellakin syytä erottaa oikealla asialla olevista mielenosoittajista. Kovasti on ollut huolta myös siitä, leviääkö korona nyt vaarallisen nopeasti kun ihmisiä kokoontuu. Kuitenkin ihmisoikeuksien puolesta taisteleminen on niin tärkeää, että sen voi tehdä jopa koronariskin uhalla ja on myös huomautettu, että rasismi on koronaa suurempi terveysriski. Tilastot kertovat mm. että tummaihoinen nainen kuolee synnytykseen neljä kertaa valkoihoista todennäköisemmin.

Meidän naapuruston Neighbourhood-sivustolla on käyty keskustelua aiheeseen liittyen ja siellä saatetaan esimerkiksi raportoida alueella nähtyjä rasistisia spreijauksia, jotka tulee välittömästi hävittää. Myös Facebookin paikallisista äitiryhmistä olen saanut lukea ihmisten kokemuksia rasismista. Eräs tummaihoinen kertoi, miten ei uskalla viedä heille väärään osoitteeseen tullutta pakettia suoraan naapurilleen, koska asuvat valkoisella asuinalueella ja pelkäävät, että jos lähestyvät naapuriensa taloa, heidät koetaan uhkana. Tuntuu uskomattomalta, että tällainen on oikeasti todellisuutta.

Yleinen ilmapiiri kuitenkin onneksi vaikuttaa siltä, että rasismin vastainen taistelu on kannattanut ja laittanut ihmiset ajattelemaan ja tiedostamaan ongelmaa sekä toimimaan. White privilege eli valkoihoisten etuoikeus on termi, jota en ole itse aiemmin ymmärtänyt. Olen ajatellut että se ei varmaan koske minua, koska en ole kokenut olevani millään tavalla etuoikeutettu, kuten rikas tms, vaan ihan tavallinen ihminen. Mutta todella, valkoinen etuoikeus tarkoittaa ihan muuta ja lyhyesti sanottuna sitä, että ihonväri ei ole koskaan ollut vaikuttamassa tai enemmänkin vaikeuttamassa elämääni. Yritän parhaani mukaan oppia asiasta ja toivon, että paremmin asiaa tuntevat kertovat minulle asiasta lisää ja etenkin korjaavat jos tekstissäni esiintyy virheitä.

Kaiken juurena rasismille on historiassa orjuuden ja rotuerottelun ajat. Valitettavasti jäljet näistä ajoista ovat edelleen nähtävissä ja tulevat yhteiskunnassa esiin mm. systeemisenä rasismina, mikä tarkoittaa sitä että olemassa on rakenteita, jotka sortavat tummaihoisia. Esimerkiksi asuntomarkkinoilla on harjoitettu politiikkaa, jossa tummaihoisten on ollut valkoihoisia vaikeampi hankkia omistusasuntoa ja siten varallisuutta on siirtynyt enemmän valkoihoiselle väestölle ja on muodostunut erillisiä naapurustoja. Käsitykseni mukaan Amerikassa kouluja rahoitetaan mm. kiinteistöveroilla, mikä siten selittää myös sitä, miksi koulutuksen laatu vaihtelee eri alueilla, millä puolestaan voi olla jälleen kauaskantoisia seurauksia.

Valkoisten etuoikeus näkyy salakavalasti myös siinä, mitä yhteiskunnassa on edustettuna ja mistä sitten muodostuu “normi”, vaikkapa elokuviin ja mainoksiin valitut näyttelijät. Enkä ole koskaan edes tajunnut, että enemmistö kosmetiikkatuotteista ja vaikkapa laastareista on tehty soveltuviksi vaalealle iholle. Jopa lastenkirjoissa näkee enimmäkseen valkoihoisia ihmisiä. Järkyttyneenä olen lukenut kokemuksia siitä, miten tummaihoiselle henkilölle on huomatettu yllättyneenä, että vau oletpa päässyt hyvään yliopistoon ja samaan aikaan valkoihoisen kohdalla huippuyliopistossa opiskelua pidetään normina. Kun jokin normi on rakentunut, kaikkea siitä poikkeavaa pidetään herkästi ei-normaalina, poikkeavana tai jopa epäilyttävänä. Yhteiskunnassa se on näkynyt traagisella tavalla, mm. siten että samasta rikoksesta on ihonvärin perusteella langetettu täysin eriasteisia tuomioita. Kaikki ovat varmasti jo kuulleet George Floydin, Breonna Taylorin ja Ahmaud Arberyn kammottavista, epäreiluista kohtaloista. Uhreja on monia muitakin, myös lapsia.

On tärkeää tunnistaa näitä rakenteita, jotta voi tehdä kaikkensa niiden purkamiseksi. Erityisen tärkeää se on myös siksi, että kasvatamme nyt seuraavaa sukupolvea. Jo parivuotias omaksuu kotoa arvoja ja asenteita. Toivottavasti sitten kun meidän pikkuneiti on aikuinen, ei ihmisiä enää eritellä ihonvärin perusteella.

Aihe on raskas, mutta siitä on välttämätöntä puhua. Kuitenkin toivon kaikille iloista ja hyvää juhannusta ja Juneteenthiä! Nauttikaa siellä Suomessa saunomisesta, luonnosta, uimisesta ja helteestä! Meidänkin oli tarkoitus tulla sinne, mutta nyt se ei onnistunut.

10 thoughts on “JUNETEENTH

 1. Olen viime aikoina herännyt siihen, että meidän 2v neidillä on vain valkoisia nukkeja, kun luin suosituksen että lapsella tulisi olla muitakin kuin ‘valkoisia’ leluja. Nolottaa kun en tätä ollut tullut edes ajatelleeksi. Kun sitten lähdin etsimään tummaihoista nukkea neidille, ei niitä edes meinannut löytyä kaupoista! Yhden ainoan tuotteen taisin yhdestä nettikaupasta bongata. Aikamoista.

  1. No tämäpä just kun ei ole edes osannut ajatella, kai sekin on sitä valkoisten etuoikeutta. Onneksi nyt tiedetään paremmin 😊

  • Hei. Kirjoitat asiasta, jota Suomessa tavallinen suomalainen arki ei varmaankan samanlaisesti ilmennä kuin maassa, jossa orjista kauppaa käyminen oli vielä pari sataa vuotta sitten “meidän oikeus”, ihan normaalia. Valkoihoisen kansan tavasta muodostui oikeus, joka johti synkäänn ihmisten eriarvoisuuteen. Ensimmäisiä afrikkalaisia maahan kuljetettuja pidettiin varmaankin aluksia “näyttelyesineinä”. Onneksi Suomi ei koskaan ole ollut suurvalta, sellainen kansakunta, jolla olisi ollut “alusmaita” mistä tuoda ihmisiä orjiksi. Enpä ole kovin taitava kirjoittamaan asiasta, jota ei ole tarvinnut Suomessa. Toisaalta kyllähän maassamme on varmaan paljonkin rasismia, mutta sitä ei tuoda kiihotusmielessä esiin. Hyvää ja lämmintä teillekin yhteydellä, joka toivottavasti on toimiva.
  1. Kyllä, täällä asia on vahvemmin esillä. Onneksi voidaan kaikki, myös suomalaiset, kuitenkin osaltamme edistää asiaa ja puolustaa ihmisoikeuksia!

   Halauksia!

 2. Vakava aihe. Ihmisten pitäisi oppia arvostamaan toisiaan. Jokainen meistä tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää.

  Kaikesta huolimatta Hyvää Juhannusta sinne kauas ja tänne lähelle☀️!

  Toivottavasti kohta tavataan oikeasti livenä 💕!

  1. Näin on. Ja maailma olisi paljon parempi paikka jos kaikilla olisi noin ihana mummi kuin meidän pikkuisella 🥰 Luotan siihen, että kyllä me pian päästään matkaan sinne tai mikäpä ettei että sinä tänne! ❤️

 3. Tärkeää pohdintaa. Opin viime syksyn luennoilla että koko Amerikan historian ajan on ollut kyse siitä kuka saa olla amerikkalainen. Helsinki and Santa Ana both +19 degrees at the moment 🙂

  1. Kaikesta sitä pitää ihmisten kisata, täällä kyllä kansallistunne vaikuttaa olevan ihan äärimmilleen vietyä. Kohta on itsenäisyyspäivä ja nyt jo liput liehuu ja koristeissa ei säästellä 😄 On kyllä upeaa, että saitte lämpimät juhannuskelit sinne! ❤️

 4. Meillä takapihalla pioonipenkissä on noin 50 nuppua, joista tulee viikon kuluttua 50 vaaleanpunaista, halkaisijaltaan 7 – 8 inc kukkia. Jospa kuvayhteys vain toimisi. Kyöstin loiva hali tulee tässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish