KUINKA VÄLTELLÄ PÖPÖJÄ – helpotusta koronakammoon

KUINKA VÄLTELLÄ PÖPÖJÄ – helpotusta koronakammoon

Haluan jakaa teille mun vinkit bakteerien ja virusten eli pöpöjen välttelyyn, koska flunssakausi tuntuu ainakin täällä olevan nyt pahimillaan.

Funny but true.

Liikkeellä on ns. perusflunssan lisäksi influenssaa ja tätä uutta koronavirusta, joka ymmärrettävästi aiheuttaa pelkoa, koska on uusi ja siten sitä ei vielä ole perinpohjaisesti tutkittu. Keskustelin (lyhyesti) Kiinasta viikkoa aiemmin tänne Orange Countyyn palanneen naisen kanssa ja hän kertoi, ettei ennen hänen lentoaan viruksesta ollut tiedotettu lähtömaassa mitään… Eli vaikka itsestä tuntuu, että mediassa ei muusta puhutakaan, niin kaikkia ihmisiä tieto ei kuitenkaan välttämättä tavoita.

Koronaa paljon todennäköisempää on silti edelleen saada tavallinen flunssa tai influenssa, jotka myös jälkitauteineen voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia ja lievänäkin vähintään inhottavia. Tartunnan välttäminen on siis aina tärkeää ja onneksi on paljon asioita, joita voi itse tehdä sairastumiriskin minimoimiseksi.

Tässäpä siis mun vinkit (faktoja tarkistettu korva-, nenä- ja kurkkutautien dosentilta):

1 ÄLÄ KOSKE OMIIN KASVOIHIN
Monet pöpöistä pääsevät elimistöön suun, nenän tai silmien kautta. Käsillä tulee koskettua päivän aikana vaikka mihin ja niitä pöpöjä ei kannata kuljettaa omiin kasvoihin. Kasvojen koskemista on kuitenkin tosi vaikea välttää ja ihminen koskee tiedostamatta omiin kasvoihinsa peräti 23 kertaa tunnissa (näiden parin lauseen aikana koskin itse ainakin 4 kertaa omaa naamaa). Mutta ainakin tätä voi tietoisesti vähentää ja jos on ihan pakko koskea, niin tee se vaikka kämmenselällä, joka todennäköisesti on puhtaampi kuin sormet.

2 PESE KÄSIÄ SÄÄNNÖLLISESTI
Jotta voit vähentää käsissäsi olevia pöpöjä ja estää niitä leviämästä mm. kasvoihin, niin pese käsiäsi säännöllisesti vedellä ja saippualla. Jos et pysty pesemään käsiäsi ja olet joutunut koskemaan pöpöpaikkaan (ks. seuraava kohta), niin käytä käsidesiä. Mulla on lapsen hoitolaukussa, omassa käsilaukussa ja autossa käsidesipullo. Itse yritän käsidesin käytön jälkeen päästä pesemään kädet saippualla mahdollisimman pian, koska käsidesistä jää helposti tahmeat kädet ja niihinkös pöpöt vasta tarttuu. Hyvä rutiini on pestä kädet aina heti ensimmäisenä kun tulee kotiin. Muista pestä myös lapsesi kädet säännöllisesti.

3 TUNNISTA PÖPÖPAIKAT
Maalaisjärjellä selviää hyvin, eli on helppoa tietää mitkä paikat on todennäköisesti täynnä pöpöjä. Pöpöt elävät kuivilla pinnoilla pöpöstä riippuen tunneista jopa päiviin ja kosteilla pinnoilla, kuten tahroissa, vielä pidempään. Mitä enemmän ihmisiä paikassa liikkuu, sitä enemmän siellä on myös pöpöpaikkoja ja lentäviä pöpöjä (ks. seuraava kohta), joten siksi väkijoukkojen välttely on epidemia-aikoina järkevää.
Pöpöpaikkoja ovat mm.:
– Kaikki ovenkahvat
– Vesihanojen kahvat, saippuapainikkeet, käsikuivaimet
– Kaiteet
– Kauppojen ostoskärryt ja korit
– Itsepalvelukassat, maksupäätteet ja hedelmävaa’at
– Ulko-ja sisäleikkipuistojen laitteet ja lelut
– Kuntosalien painot ja laitteet
– Ravintoloiden, ostareiden, odotushuoneiden tuolit ja pöydät
– Buffettien ottimien kahvat
– Tietokoneiden näppäimistöt ja hiiret (erityisesti työpaikoilla)
– Oma kännykkä
– Lentoasemien turvatarkastus
– Julkisten kulkuvälineiden kaikki pinnat (esim. lentokoneen tarjotin, näyttö ja käsinojat)
– Auton ratti ja hallintalaitteet
– Huoltoasemien tankkauspistoolit
– Pankkiautomaatit

Jos et voi välttää pöpöpaikkaan koskemista, esim. lentokoneessa sun omalla paikalla, niin pyyhi ympäristösi esim. vauvojen puhdistusliinalla. Tämä on ollut käsien pesun lisäksi mun tehokkaimpia keinoja suojata meidän pikkuneitiä pöpöiltä, koska hänhän on jatkuvasti koskemassa joka paikkaan. Tiedosta myös se, että jos kosket pöpökäsillä sun puhelimeen, niin ihan samat pöpöt on sitten siinäkin (ja puhelinhan koskee kasvojakin usein) eli putsaa myös puhelin säännöllisesti. Hyviä ideoita on esim. tankata hanskat kädessä ja pankkiautomaatilla nappuloita voi painaa vaikka pikkurillillä, jolla et niin todennäköisesti koske kasvoihisi kuin etusormella.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Hän putsasi lentokoneen pintoja tuntikausia puhdistuspyyhkeellä, eikä suostunut millään nukkumaan… (Pahoittelen kuvan laatua, kyseessä on kuvakaappaus lentokoneen hämyssä kuvatusta videosta.)

4 SUOJAUDU LENTÄVILTÄ PÖPÖILTÄ
Pöpöt elävät ihmisen eritteissä. Kävelevä tai juokseva ihminen vetää perässään ilmapyörrettä, jonka sivuuttava henkilö tuntee selvästi tuulahduksena kasvoillaan. Tässä pyörteessä on sivuutettavan uloshengitysilmaa ja sen pisaroita pöpöineen, eli sitä ei kannata hengittää. Kun ihminen yskäisee tai aivastaa, niin pöpöt lentävät jopa 8 metrin päähän ja kauemmaskin. Jos näet jonkun yskivän tai aivastavan, niin kannattaa kääntyä heti poispäin ja tiedostaa, että hänen lähellä olevat pinnat on nyt myös täynnä pöpöjä.
Tässä eräänä päivänä näin, kun kaupassa eräs yski suoraan kämmeniinsä ja sitten piteli käsissään useita eri jugurttipurkkeja vertaillessaan hintoja tms. En voi käsittää! On todella helppoa jäljittää, mistä tautinsa on saanut. Kerran töissä yksi nuhainen lapsi aivasti suoraan mun kasvoille ja tadaa kului kaksi päivää niin minäkin sairastuin. Toinen “hauska” tilanne sattui mulle lapsena, kun edessä ajava pyöräilijä niisti mun naamalle. Pidätin hengitystä parhaani mukaan ja kun tulin kotiin, niin iskä desinfioi mun koko pään. Sillä kertaa en onneksi saanut tautia.

5 JOS JOSSAIN PERHEESSÄ ON TAUTI, PYSY LOITOLLA
Tämä on varmaan kaikkein ikävintä ja vaikeinta. Onneksi kaikki omat tutut on järkeviä ja peruvat tapaamiset tällaisissa tilanteissa, mutta esim. työtilanteissa tällainen asia voi tulla eteen. Eli jos perheessä on ollut vaikka flunssa, mutta kaikki perheenjäsenet eivät ole sitä vielä sairastaneet, niin he todennäköisesti ovat pöpön kantajia ja voivat siis tartuttaa muita. Lisäksi pöpöjä voi elää kodin pinnoilla vielä päiviä. Viikon varoaika pitäisi riittää. Jos et voi välttää kontaktia, niin ole tarkkana.

6 PIDÄ ITSESI KUNNOSSA
Aina tauti ei iske vaikka altistuisit pahoille pöpöille, koska vastustuskyky eli elimistön immuunijärjestelmä pystyy torjumaan niitä. Vastustuskyky voi kuitenkin heikentyä monestakin eri syystä ja silloin pöpöt pääsevät iskemään helpommin. Yleisiä vastustuskykyä laskevia tekijöitä ovat mm. kylmettyminen, kova rasitus, kuivuminen ja stressi.

JA sitten jos kuitenkin onnistut taudin nappaamaan, niin muista ottaa se vakavasti ja antaudu hoitamaan itsesi kuntoon levolla ja runsaalla nesteytyksellä (vettä), jotta tauti ei pitkity etkä saa jälkitauteja (esim. keuhkokuume) tai tartuta muita.

My best friend (after soap and water).

Kuulostaako mun vinkit teistä järkeviltä vai tilaanko Amazonista foliohatun? Myönnän, että taidan olla keskimääräistä neuroottisempi pöpöjen suhteen, mutta tiedän tekeväni jotain oikein, koska meidän perheessä ollaan sairaana tosi harvoin, vain kerran vuodessa tai harvemmin (*kop kop kop* koputan puuta)! Ja näin on ollut siitä huolimatta, että ennen tänne muuttoa kiersin työkseni päivittäin useissa päiväkodeissa, jotka tunnetusti on pöpöiltään varsinaisia Wuhanin eläintoreja.

Toivottavasti pysytte terveenä, Appelsiiniauringon aurinkouutisia taas ensi sunnuntaina!

2 thoughts on “KUINKA VÄLTELLÄ PÖPÖJÄ – helpotusta koronakammoon

  1. Hyvä kirjoitus 👌! Itsekin olen noin menetellyt jo vuosia ja harvoin sairastan flunssia -kop kop! 😊

    1. Kiitos! Mahtavaa, eli jatketaan siis samaan malliin 🙌

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish