SUOMI vs. USA – ARKI

SUOMI vs. USA – ARKI

Ennenkuin menen aiheeseen, niin haluan palata viimeaikaisiin ikäviin asioihin, jotka tuli tänne ihan lähelle meitä. Ensinnäkin Kobe Bryantin, hänen tyttärensä Giannan ja 7 muun ihmisen hengen vaatinut helikopterionnettomuus ja toiseksi Koronaviruksen leviäminen Kiinan Wuhanista.

Kobe oli täällä Orange Countyssa ja Los Angelesissa todella tärkeä ja pidetty henkilö. Täällä lähes jokaisella tuntuu olevan omakohtainen tarina hänestä kerrottavanaan. Radiossa soitetaan Koben haastatteluja ja kaupunkien valot on säädetty Lakersin väreihin. Työpaikoilla pidettiin perjantaina muistotilaisuuksia ja radioissa hiljainen hetki. Tuntuu todella pahalta etenkin onnettomuudessa menehtyneiden omaisten puolesta. Vaikea edes kuvitella sitä tuskan määrää.

Pian onnettomuuden jälkeen tehty seinämaalaus Los Angelesissa.
Kobe ja Gianna. Kuva: espn.com

Koronavirus leviää Kiinasta ja täällä OC:ssa ylipäätään ja etenkin täällä meidän asuinalueella asuu paljon kiinalaisia. Täällä ei kuitenkaan vallitse minkäälainen paniikki, muistetaan vain pestä käsiä saippualla usein ja välttää turhan isoja väkijoukkoja. Ihan tavallista arkea siis saadaan elää siltä osin!

Tämän tekstini aiheena onkin nyt tavalliset arjen jutut ja erityisesti vertailu Suomen ja USA:n välillä. Tässäpä siis seuraavaksi kymmenen mun satunnaisesti valitsemaa asiaa, joiden kanssa ollaan tekemisissä joka päivä. Jokaisen kohdan jälkeen annan joko Suomelle tai USA:lle pisteen. Lopuksi selviää voittaja.

 1. Astioiden kuivaus

Tiskaus, tuo arjen onni. Vaikka astianpesukone hoitelee isoimman urakan, saan silti puunata päivittäin useita kertoja pikkuneidin ruokailuvälineitä. Kun oon huuhdellut astian ja vettä valuu inhottavasti rannetta pitkin, niin ootan vaan että saan sen märän lautasen pois käsistäni. Mutta nou, mihin mä sen nyt lasken kun eihän täällä ole astiankuivauskaappia, sitä suomalaisen järkevyyden taidonnäytettä!
Jotta valkoinen marmoritaso (joka on muuten todella huono valinta keittiön tasoksi) ei olisi alta aikayksikön täynnä renkuloita märistä astioista, niin oli pakko hankkia pöydällä seisova astiankuivaustelinehäkkyrä ja sen alle erillinen astiankuivaustelineen alusta.

Ihan kamala, mutta toimii.

Astiankuivauskaapeille olisi todella kysyntää täälläkin päin maailmaa, koska myös amerikkalaiskodeissa olen nähnyt ihan vastaavia häkkyrä pyyhkeen päällä -viritelmiä. Koska aina on myös käsin tiskattavaa.
Enkä voi uskoa, että kukaan oikeasti jaksaa tiskata, huuhdella ja sitten vielä KUIVATA jokaisen astian yksitellen pyyhkeellä ja asettaa suoraan astiakaappiin. Jos näin teet, niin ilmianna itsesi HETI, koska olet ansainnut kärsivällisyystipendin.

IKEAsta.. ruma.

Ihan selkeä homma, ei tarvi lisäselityksiä.
SUOMI 1 – USA 0

2. Kaasun käyttö kotona

Meidän kuivausrumpu käy kaasulla. Täällä on kaasuhella ja kaasukäyttöinen takka. Kaasulämmitys. Joka kuukausi meille tulee lasku kaasuyhtiöltä. Suomessa meillä ei ollut mitään kaasulla toimivaa.

Kaasuliesi.
Kaasutakka. Lämmittää yllättävän kivasti!
Taaempi on kuivausrumpu.

Kaasutakka on tosi kiva, sellaisen haluaisin kotiini Suomessakin. Myös kaasuliesi on sinänsä kätevä, että lämpötilaa voi säätää nopeasti. Mutta kaiken kaikkiaan en oikein perusta näistä kaasulaitteista, tulee aina vähän ahdistava olo kun kotona haisee kaasu. Ei se voi olla kovin turvallista??
SUOMI 1 – USA 0

3. Ostosten kanssa menettely kassalla

Suomessa perinteisesti: 1) Ostokset korista/kärrystä hihnalle ja yrität tunkea mahdollisimman paljon mahdollisimman pienelle pinta-alalle jotta saat äkkiä laitettua välikapulan takana odottavalle Kerttu-kiireiselle. 2) Yrität parhaasi mukaan arvioida montako kassia tarvit TAI mietit että mahtuuko ostokset sun kestokassiin/reppuun. 3) Odotat että kassapersoona piippailee sun ostokset ja jos olet edistynyt shoppailija, niin alat jo siinä heti pakkaamaan ostoksiasi (ellei ne satu menemään sille kauimmaiselle puolelle). 4) (Ei koske Lidliä) Muutu tomaatinpunaiseksi kun tajuat unohtaneesi punnita ne hitsin omenat ja a) joko jätät ne ostamatta, b) juokset punnitsemaan ne, tai c) odotat takanasi jonottavien vihat niskassasi kun myyjä soittaa hedelmäosastolle kysyäkseen koodia. 5) Maksat ja sen jälkeen puoli-paniikissa pakkaat ostoksesi oikeassa järjestyksessä (painavat alle ja kevyet päälle) ja toivot että kaikki mahtuu niihin ottamiisi kasseihin, ennenkuin Kerttu-kiireisen ostokset vyöryy omiesi päälle ja koko jono (taas) odottaa sua.

Täällä USA:ssa homma on asiakkaan kannalta helpompi: 1) Laitat korin ostoksineen hihnalle. 2) Rupattelet myyjän kanssa niitä näitä samalla kun hän piippailee viivakoodeja (+ punnitsee hedelmät jne.) ja joko hän tai erillinen pakkaus-ihminen pakkaa sun ostokset mihin toivot. 3) Maksat ja poistut pepsodent-hymy huulilla.

Kannatan paniikkivapaata kokemusta.
SUOMI 0 – USA 1

4. Roskat

Meillä on autotallissa kaksi isoa roskapönttöä, toinen on trash eli sekajäte ja toinen on recyclables eli kierrätys. Kierrätykseen menee lehdet, pullot, pahvit ja metallit, kaikki loput sekajätteeseen. Jokaisena sunnuntai-iltana laitetaan nämä roskapöntöt tuohon autotallin oven ulkopuolelle, josta roska-auto käy ne tyhjentämässä maanantain aikana.

Vihreät toverimme.
Kierrätys.
Sekajäte.

Lisäksi, biojäteastioita täällä harvemmin näkee, mutta pienille ruoantähteille on täällä ihan omanlaisensa hävitysmekanismi. Keittiön altaassa on eräänlainen “tehosekoitin” eli terät jotka jauhavat ruoantähteet pieniksi, että ne pääsevät viemäriin tukkimatta sitä. Australiassa oli samanlaisia. En tosin vielä ole tälle nähnyt oikein kunnolla järkeä, koska esim. perunankuorista meidän viemäri silti meni tukkoon.

Keittiön altaassa oleva mekanismi ruoantähteiden hävitykseen. In sink erator – food waste disposer.

Vaikka on helppoa nakata roskapussi vaan tuohon autotallin puolelle, niin kuitenkin mielummin veisin sen jonnekin kauemmas haisemaan. Lisäksi Suomessa kierrätetään paremmin, myös biojätteet.
SUOMI 1 – USA 0

5. Juomavesi

Hanavesi on aavistuksen sinertävää ja se haisee vähän kloorille. Vaihdossa ollessani (v. 2010) en jaksanut kävellen raahata kaupasta litroittain pullovettä opiskelija-asuntolaan ja join hanavettä. Sattumaako vai ei, niin ennen piikkisuorat hiukseni muuttuivat puolen vuoden vaihdon aikana luonnonkiharoiksi. Noh, oli miten oli, niin tällä kertaa en juo hanavettä sellaisenaan. Meillä on tässä asunnossa onneksi käänteisosmoosilla toimiva suodatin, joka puhdistaa hanaveden juomakelpoiseksi.

Pikkuhana on juomavesihana.
Ja kyllä, raivasin tuon saarekkeen roinasta tätä kuvaa varten.

Keittiön altaassa on siis kaksi hanaa; toinen tiskaukseen ja toinen juomista varten. Mainittakoon myös, että hanasta ei tule ihan kylmää vettä. Nyt ymmärrän siis sen, miksi jenkkityylisissä jääkaapeissa on usein lisänä vesihana ja jääpalakone – kylmän ja filtteröidyn veden takia. Lapselle ollaan päätetty antaa kuitenkin vain pullovettä, vaikka eräs amerikkalainen hammaslääkäri totesikin, että jos lapsi saa filtteröimätöntä hanavettä niin hänen ei tarvitse käyttää fluorihammastahnaa, ok (?).

Jääkaapin jääpalakone ja vesipiste.

Parasta vettä saa Lapissa.
SUOMI 1 – USA 0

6. Ikkunat

Ikkunoissa on vain yksi lasikerros, kun Suomessa niitä on kolme. Tämä johtunee tietysti siitä, että täällä ei tarvita kovin kummoista eristystä, koska ilmasto on niin lämmin. Ikkunat voi avata puoliväliin asti vetämällä alhaalta ylös. Täysin avoin ikkuna ei kuitenkaan ole, vaan siinä on verkko öttisten varalta.
Sälekaihtimetkin on erilaisia ja leveämpiä kuin Suomessa. Varmaan just siksi kun niitä ei tarvitse saada mahtumaan ikkunalasien väliin. Suomessakin tällaisia on, mutta useimmiten käytetään niitä metallisia, you know.

Meidän jenkkimalliset ikkunat Marimekon verhoilla!

Jos täällä haluaa satsata kaihtimiin, niin voi asentaa plantation shutters (ei liity mitenkään kasveihin, niinkuin mä ensin luulin). Saakohan näitä muuten Suomesta?

Minusta nämä on aivan ihanat (plantation shutters)!
Kuva: Skylinewindowcoverings.com

Haluaisin nuo plantation shuttersit, niin siksi piste USA:lle.
SUOMI 0 – USA 1

7. Eteinen

Täällä ei ole kunnollisia eteisiä. Amerikkalaisethan tunnetusti kävelee kengät jalassa sisällä, joten se selittänee sen että kengille ei ole paikkaa. Mutta myöskään kunnollista tilaa ulkovaatteille ei ole suunniteltu asuntoihin. Toki sekin on ihan totta, että täällä takkia tarvitaan vain pari-kolme kuukautta, mutta silti. Meidän kodissa ei kävellä ulkokengät jalassa, joten meillä on kenkien säilytys autotallin puolella ja pääulko-oven luona pieni IKEAsta ostettu muovikaukalo, johon kengät saa jättää. Ollaan myös nähty, että jotkut jättää kengät ulos ulko-oven eteen, mutta mä ehkä pelkäisin että hämähäkki pesiytyy sinne…

Kyllä se vaan niin on, että eteistä ei pidä vähättelemän.
SUOMI 1 – USA 0

8. TV-kanavat

Täällä ei ole mitään Ylen ykköstä, josta kaikki kansalaiset saisivat katsoa kymppiuutiset. Kun ostat TV:n niin sen mukana saattaa tulla ilmaiskanavia (esim. ROKU-tv), mutta ne ovat täynnä mainoksia, vanhoja leffoja ja sarjoja. Jos haluaa kaapelitv:n niin siitä saa maksaa n. $100/kk. Eihän Suomessakaan kanavat ilmaisia ole, vaan kaikilta peritään Yle-vero, mutta koska se on pakollinen niin se kuitenkin on kaikilla. Kyllä mulla on nyt vähän sellainen pimennossa oleva olo, kun ei edes uutisia nää telkkarista. Kyllähän netistä voi lukea, mutta on siinä silti joku erityinen tunnelma, kun uutisankkuri kertoo sulle tuoreimmat uutiset… ehkä nämä on ensioireita kotiäidin mökkihöperöitymisestä. Send help!

Livekontakti aikuiseen ihmiseen joka päivä edes ruudun läpi, kyllä kiitos.
SUOMI 1 – USA 0

9. Imuri

Täällä imurit on ihan erilaisia kuin Suomessa. Säiliö on kiinni imurin varressa ja sitten sitä koko höskää liikutellaan edestakaisin lattialla. Eli ei ole erikseen sitä perusmöhkälettä, jota raahataan perässä, mikä aina jää jumiin ovenpieleen tai kaatuu jne, ja josta lähtee se letku, joka kiinnittyy siihen imurin varteen, jota sitten heilutellaan lattiaa pitkin. Imuroinnissa yks ärsyttävin vaihe on aina ollut se letkun tunkeminen sinne siivouskaappiin silleen että se ei hyökkää päälle seuraavan kerran ku avaat oven.

Walmartin toiseksi halvin imuri.

Vaikka tästä meidän imurista olenkin kuullut kommentin “Ei ole yhtä tehokas kuin ääni antaa ymmärtää”, niin tykkään näistä jenkkimallisista imureista. Ne on jotenkin näppäriä.
SUOMI 0 – USA 1

10. Oikealle kääntyminen punaisia päin

Jos erillistä kieltoa ei ole, niin saat kääntyä oikealle punaisen liikennevalon palaessa, kunhan ensin pysähdyt ja tarkistat että vasemmalta tulevia tai edessä olevia vasemmalle kääntyviä ei ole tulossa samaan aikaan sun kanssa samalle kaistalle. Ihan alkuun jäin kiltisti odottelemaan aina punaisilla valoilla, mutta pikkuhiljaa oon tottunut hyödyntämään tätä etua (takanaolevien tööttäykset toimii hyvinä muistutuksina). Tosin, riskejäkin tähän liittyy, koska meidän perään ajettiin kun ei päästykään ajamaan punaisia päin oikealle, koska vasemmalta tuli yllätten auto ylinopeutta. Jouduttiin pysähtymään ja takana oleva ei tainnut katsoa eteensä koska ajoi meihin pahki (siis törmäsi meihin). Nopeutta ei onneksi ollut juuri minkään vertaa, joten selvittiin vain pienellä naarmulla vuokra-automme takapuskuriin.

Sujuvoittaa liikennettä. Mutta ole varovainen.
SUOMI 0 – USA 1
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

TULOS vaikuttaa siltä, että Kotisuomi on viemässä tämän ottelun luvuin 6-4.
Mutta kuinka ollakaan, pelin hämmentää VILLI KORTTI, nimeltä AURINKO, joka kahmii itselleen samantien 2 pistettä. On se oikeasti vaan niin paljon arkea helpottavaa kun ulkona on (lähes) aina lämmin ja kuiva keli.

Huntington beach tänään + 25 C.

Auringon tuomalla energialla USA kirii ja peli päättyy dramaattisesti tasalukemiin SUOMI 6 – USA 6!

Nämä kokemukset on tietenkin vain mun omia ja siten erittäin rajallisia. Ehkä jollain täällä asuvalla onkin astiankuivauskaappi tai peräti yhteinen roskapönttö naapureiden kanssa..?? Ja olisi tosi mielenkiintoista kuulla, mikä sun arjessa (missäpäin maailmaa vain) on sellaista, josta olisi vaikea luopua?

Yritän saada kirjoitettua uuden tekstin joka sunnuntaiksi. Eli heips vaan ja ensi viikkoon!

7 thoughts on “SUOMI vs. USA – ARKI

 1. Mitä ihmettä ihan samat pääuutiset siellä kuin täälläkin! Kobe Bryant ollut otsikoissa jo pari viikkoako se nyt on, aiemmin en ollut hänestä kuullut. Nyt kun olen tutustunut Amerikan historiaan ja afrikkalaistaustaisten asemaan historian saatossa, Kobe Bryant on varmaan siellä edustanut sitä ja niitä joitakin jotka ovat näyttäneet kuinka musta voi nousta ja menestyä, lähes kuin valkoinen.. ja tästä syystä menetys tuntuu ehkä vieläkin isommalta.

  1. Pieni maailma ja samat jutut! Totta, Kobe on varmasti ollut esikuva monesta syystä. En itsekään ole korisfani, mutta tämä tapaus koskettaa tosi kovasti. Ja etenkin kun hän asui perheineen täällä ihan lähellä, Newport Beachilla, meiltä 30 km ja lähti helikopterillaan lennolle tuosta meidän lähilentokentältä John Waynelta. Ja ihan hirveää sekin, että helikopterissa kuoli mm. Altobellin perheestä molemmat vanhemmat ja nuorin lapsista, jäljelle jäi kaksi vanhempaa sisarusta.

 2. Edellinen kommentti tulikin vahingossa nimettömänä, jatkoa edelliseen…Suomessa kuoli muuten Jörn Donner. Yllättävää että ihmiset katsoo vielä uutisia aika paljon tv:stä, itse en enää aikoihin. Oletteko alkaneet lukea jotain paikallista sanomalehteä, ne ei taida tulla siellä postiluukusta?

  1. Netissä OC Register ja LA Times tulee selailtua ja toki myös Suomen lehtiä! Ikävä juttu Jörn Donnerin kuolema, hän oli mielenkiintoinen mies.

   Edit: Niin ja tosiaan, kyllä sanomalehtiä varmasti voisi tilata postilaatikkonkin! En tosin tiedä mahtuisiko sinne enää lehteä, ku on aina ihan täynnä mainoksia ja laskuja! Onneksi myös jotain kivaakin ollaan saatu eli joulukortteja, tosin niistä osa oli halunnut kiertää maailmaa vähän pidemmän aikaa ja saapuivat vasta tammikuussa! Amazonin postipaketit tuodaan ronskisti ihan ovelle asti.

 3. Olipa taass kiva nähdä ääntäsi aurinkouutisissa. Olisin antanut ainakin 4 pistettä auringosta. Meillä, jos olisi ollut talvi (ei pelkkää plussaa koko tammikuu), olisi nyt lunta noin 72 senttiä , eli 28,4 tuumaa. Olisi ainakin ollut lumitöitä. Meillä on joskus ollut neljä vuodenaikaa. Nyt on ollut kaksi syksyä peräkkäin. Toivon todella, että talvi vielä joskus tulee. Aurinkoa teille lisää toivottelee
  Kyösti Suomesta

  1. Aurinkouutiset, ihana! Selkeät vuodenajat on kyllä parhaat, jotenkin sellainen “uuden alun” tuntu aina kun vuodenaika vaihtuu. Sen sijaan kaksi pitkää syksyä ei kuulosta kovin kivalta… Saapa nähdä mitä tunnelmia Kalifornian vuodenajat herättää, tällä hetkellä tuntuu kuin ois siinä joululaulussa “no onkos tullut kesä nyt talven keskelle” 😀 Toivon teille parasta talvikeliä eli kirkasta auringon paistetta, -4 pakkasta ja kevyttä lumisadetta, joka jää maahan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish