VIISUMIHAASTATTELU

VIISUMIHAASTATTELU

Jännitys tiivistyy, koska huomenna aamulla klo 8:40 on vihdoin totuuden hetki. Päätös voi olla kolmenlainen; accepted, rejected tai denied. Hyväksyttyä tässä tietenkin lähdetään hakemaan, mutta mahdollista on saada myös rejected, mikä tarkoittaa sitä että voi myöhemmin yrittää uudelleen. Kuulemma denied on erittäin harvinainen, koska tarkoittaa suunnilleen sitä, että ei tule koskaan saamaan viisumia.

Ollaan googlailtu netistä vinkkejä haastattelua varten ja toki luettu myös ikäviä tarinoita viisumin toistuvasta hylkäämisestä. Se kuitenkin huomattiin, että useimmiten nämä ikävät tarinat oli sellaisten maitten kansalaisilta, joista haetaan USA:n työviisumeita todella paljon. Suomesta hakijoita on niihin maihin verrattuna tosi vähän. Eniten viisumin saamisessa merkitsee kuitenkin hakijan pätevyys, koska USA:n hyväksytään vain henkilöitä sellaisella osaamisella, mitä paikallisesti ei ole saatavilla. Meidän tapauksessa tämä special skills -vaatimus kyllä täyttyy, mutta eipä sitä silti varmana voi pitää. Varsinkin nykyaikana tuntuu korostuneen ajattelu, että amerikkalaisten työpaikkoja ei ulkomaalaisille hevillä anneta.

Haastatteluun suositellaan valmistautumaan ja uskon, että meillä on nyt kohtuullisen hyvä käsitys siitä, millaisia kysymyksiä haastattelija saattaa meille esittää.

Löysin mun vaihto-opiskeluaikojen aarrelaatikosta USA:n lipun, niin ollaan valmistauduttu mm. heiluttelemalla tätä ja hyräilemällä Amerikan kansallislaulua.

Tässä esimerkkikysymyksiä varsinaiselle hakijalle:
– What kind of work will you do in the U.S.?
– What will be your job responsibilities in the U.S.?
– What kind of specialized skills do you have?
– How did you gain expertise in these tools?
– How long have you worked in your specialized area?
– Why is it necessary for you to go to the U.S. for this work? Why not someone else?

Puolisolta voidaan kysyä esimerkiksi:
– Why do you need to go to the U.S.?
– When was the last time you went to the U.S.?
– Are you going to work in the U.S.?
– What will you do for the whole day when your spouse goes to work?

Lisäksi puolisolta saatetaan kysyä, onko avioliitto järjestetty vai rakkausavioliitto ja saatetaan pyytää jopa näyttämään todisteita, esim. hääkutsu tai kuvia häistä. Jotenkin musta kuitenkin tuntuu, että tällaiset kysymykset ei nyt meidän tapauksessa ole tarpeen, eikä ajateltu ottaa meidän hääkuvia mukaan haastatteluun.

Esimerkkikysymykset ja vinkit löysin www.immihelp.com -sivustolta, joka ei sitten ole mikään virallinen tietolähde.

Ps. Onneksi Antti Holmalta tuli Radio Sodoman uusi kausi, oon saanut hetkeksi nollata päätä ja nauraa itseni kipeäksi! Eilen kuuntelin Kielimakkara-jakson ja se oli ihan loistava, sopii myös tähän jenkkiteeman. Suosittelen jos musta huumori naurattaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish